Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 11:43:29

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Επέκταση αντικειμενικών τιμών σε όλες τις περιοχές
Επέκταση αντικειμενικών τιμών σε όλες τις περιοχές
Πηγή: Express.gr
ΕΠΕΚΤΑΣΗ του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να συμμετάσχουν στη φορολογητέα ύλη τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Σήμερα, σε περιοχές φιλέτα, εκτός σχεδίου, οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες Αρχικές Τιμές Βάσης ή Ειδικές Τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες, ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών πριν από την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να γίνει το Μάρτιο του 2013. Οι αναπροσαρμογές θα φέρουν μεγάλη αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στα εκτός σχεδίου.

Με την ένταξη των εκτός σχεδίου, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, από το 2013, τον ΦΑΠ αλλά και το ΕΕΤΗΔΕ (αφού πληρωθεί κανονικά έως τον Απρίλιο για το 2012, στο δεύτερο εξάμηνο θα πληρωθεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, ο υπολογισμός του νέου φόρου ακινήτων θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, στην οποία το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά φορολογητέα αξία μέχρι 50.000 ευρώ και θα είναι αφορολόγητο.

Συνεπώς, για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογουμένων, θα ισχύει αφορολόγητο 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ. Το τμήμα της φορολογητέας αξίας της ατομικής ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 5-7 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,05%-0,25% και θα φθάνουν μέχρι τα επίπεδα του 1,5%-3% για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.

Εάν ο νέος φόρος εφαρμοστεί σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση τότε εκτιμάται ότι:

* Ιδιοκτήτες παλαιών μικρομεσαίων κατοικιών με εμβαδόν από 30 μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα, των οποίων η φορολογητέα αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, κυρίως λόγω μικρού αριθμού τετραγωνικών μέτρων και πολύ χαμηλού συντελεστή παλαιότητας, θα γλιτώσουν από την πληρωμή ποσών φόρου της τάξης των 3 έως και 5 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, τα οποία πληρώνουν σήμερα λόγω της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, θα γλιτώσουν από την πληρωμή ποσών που κυμαίνονται από 90 έως και 400 ευρώ ετησίως, καθώς με το νέο σύστημα φορολόγησης δεν θα πληρώνουν τίποτα για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

 * Ιδιοκτήτες κατοικιών παλαιότητας από 5 έως 25 έτη με εμβαδόν από 30 μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα και με φορολογητέα αντικειμενική αξία από 50.000 έως 200.000 ευρώ, οι οποίοι πληρώνουν σήμερα ποσά ΕΕΤΗΔΕ από 6,3 έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή συνολικά ποσά από 189 έως 800 ευρώ το χρόνο, θα πληρώνουν πλέον για τα ίδια ακίνητα ποσά της τάξης των 25 έως 300 ευρώ το πολύ. Οι επιβαρύνσεις τους θα μειωθούν, δηλαδή, περίπου κατά 60% έως 90%.

Του Στέλιου Κράλογλου


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου