Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 11:41:20

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Πρότυπο για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων
Πρότυπο για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων
Πηγή: Express.gr
 ΤΟ διεθνές πρότυπο ISO 23045:2008 δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη συμβολή του κατασκευαστικού τομέα στην εξοικονόμηση ενέργειας, προσφέροντας κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό των κτιρίων. Ο τομέας της οικοδομής συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στις κυριότερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτές οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά με την εφαρμογή διεθνών προτύπων που σχετίζονται με τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων καθώς και του μηχανολογικού εξοπλισμού τους.

Το πρότυπο ISO 23045:2008, “Σχεδιασμός Οικοδομικού περιβάλλοντος - Κατευθυντήριες οδηγίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα στα νέα κτίρια”, παρέχει απαιτήσεις σχετικά με την ενέργεια, για τη διαδικασία σχεδιασμού των κτιρίων αλλά και την αξιολόγησή τους σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, μέσω της επίτευξης στοχοθετημένων επιπέδων ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σκοπός του προτύπου είναι να στηρίξει τους σχεδιαστές κατά τη συγκέντρωση χρήσιμων στοιχείων που απαιτούνται στα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού και να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί στο σχεδιασμό κτιρίων. Βρίσκει εφαρμογή τόσο σε νέα κτίρια όσο και σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού, φωτισμού, ζεστού νερού, εξαερισμού και των σχετικών συστημάτων ελέγχου. Η εισαγωγή της ενεργειακής αποδοτικότητας στη διαδικασία σχεδιασμού οδηγεί στη μείωση της ζήτησης σε ενέργεια με μια σφαιρική προσέγγιση του κτιρίου που συμπεριλαμβάνει την ανάλυση της τοποθεσίας, τον ορισμό του οικοδομικού φακέλου, τα ενεργειακά συστήματα και προϊόντα.

Η παγκόσμια τάση για εντατικοποίηση των προσπαθειών στην κατεύθυνση της λογικής χρήσης των φυσικών πόρων επεκτείνει τις αγορές για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια αλλά και κτιριακό εξοπλισμό. Ο κατασκευαστικός τομέας παρουσιάζει μεγάλη προοπτική για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του σχεδιασμού των κτιρίων με βελτιωμένη θερμική απόδοση και αυξημένη αποδοτικότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού καθ' όλο τον κύκλο ζωής των κτιρίων.

Το ISO 23045:2008 θα ωθήσει τον κατασκευαστικό τομέα στο σχεδιασμό κτιρίων με καθορισμένο επίπεδο αποδοτικότητας. Αποτελεί καλή πρακτική και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις του κατά την Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων. 'Αλλωστε ο νόμος 3661/2008 (ΦΕΚ 89Α/2008) “Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις”, δίνει έμφαση στην αξιολόγηση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Έτσι η συμμόρφωση των νέων κτιρίων με τις απαιτήσεις του προτύπου αναμένεται να διασφαλίσει και υψηλότερη κατάταξη κατά την αξιολόγησή τους με βάσει τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ).

Το ISO 23045:2008 αναμένεται να συμβάλει:

* Στη συλλογή και παροχή πληροφοριών σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα των υπό κατασκευή κτιρίων.
* Στην εξασφάλιση της βελτιωμένης ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.
* Στην επίτευξη των στόχων στους δείκτες ενεργειακής αποδοτικότητας που αναγράφονται στη σήμανση ή την επικοινωνία πληροφοριών στο κοινό ή /και τους καταναλωτές.


Του
Παύλου Κράβαρη*

_____________________________________________________
* Ο κ. Π. Κράβαρης είναι μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας
και Περιφερειακής Ανάπτυξης, MSc 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου