Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 11:54:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Κορυφώνεται η κρίση στην αγορά ακινήτων
Κορυφώνεται η κρίση στην αγορά ακινήτων
Πηγή: Express.gr
Η ελληνική αγορά ακινήτων επιβαρύνεται δυσανάλογα από τον Σεπτέμβριο του 2011 από τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και από τη δραματική κατολίσθηση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη των οικονομικών του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης χωριστά, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

"Η αναμενόμενη καταβολή της δόσης των 44,5 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου 2012 και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συμβάλουν στην έναρξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της προοπτικής εξόδου της από την ύφεση. Επίσης, η ύπαρξη σήμερα σαφών ενδείξεων αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσαρμογής, με την πιθανή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση ήδη από το 2012, αυξάνει την προοπτική βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, γεγονότα που εφόσον συνεχισθούν, θα συμβάλουν στη σταδιακή αναθέρμανση και της αγοράς κατοικίας από τα υπέρμετρα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποία βρίσκεται το 2012", εκτιμούν επίσης οι αναλυτές της τράπεζας

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά ακινήτων

Η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε μεγάλη κρίση επί τέσσερα κατά σειρά έτη, η οποία εκδηλώνεται, αφενός με μείωση της ζήτησης και αφετέρου με υπερβάλλουσα προσφορά, που αντανακλάται στο εκτιμώμενο σημαντικό και αυξανόμενο απόθεμα αδιάθετων (και προς πώληση) κατοικιών. Ειδικότερα, εξακολουθεί να παρατηρείται κάθετη πτώση του αριθμού των αγοραπωλησιών διαμερισμάτων (τρίτο τρίμηνο 2012: -48,7%, μετά την πτώση τους κατά -38,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2011), πτώση που είναι πολύ μεγαλύτερη της επίσης μεγάλης μείωσης του αριθμού των αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά -27,6% στο οκτάμηνο του 2012, μετά την πτώση της κατά -30,5% και στο οκτάμηνο του 2011.

Η υπερβάλλουσα προσφορά κατοικιών και η πτώση της ζήτησης αυτών έχουν επιφέρει σημαντική πτώση των τιμών των κατοικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τιμές των διαμερισμάτων (παλαιά και νέα) μειώθηκαν κατά -11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 στο σύνολο της χώρας, έναντι μείωσής τους κατά -4,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2011.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στην Αθήνα (τρίτο τρίμηνο 2012:-12,3%, τρίτο τρίμηνο 2011:-4,4%) και στις εξοχικές περιοχές (τρίτο τρίμηνο 2012: -12,4%, τρίτο τρίμηνο 2011:--5,9%) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (τρίτο τρίμηνο 2012:-10,6%, τρίτο τρίμηνο 2011:-6,4%) και οι άλλες μεγάλες πόλεις (τρίτο τρίμηνο 2012:-10,6%, τρίτο τρίμηνο 2011:-3,2%).

Γενικότερα, η ελληνική αγορά κατοικιών αρχίζει να εμφανίζει πλέον χαρακτηριστικά αισθητής υποτίμησης, καθώς ο λόγος του δείκτη τιμών των διαμερισμάτων προς τον δείκτη των ενοικίων υποχωρεί με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο του 2012.

Συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών των οικιστικών ακινήτων στις χώρες της ευρωζώνης

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων άρχισε να σημειώνεται από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών των οικιστικών ακινήτων (διαμερίσματα και οικείες) στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά -1,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 (1ο 3μηνο΄12: -0,8%, 4ο 3μηνο΄11: -0,3%), έναντι αύξησης κατά +1,3% στο 2ο 3μηνο΄11)

Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική διακύμανση των τιμών ανάμεσα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Εκτός της Ελλάδος, σημαντική πτώση τιμών στα οικιστικά ακίνητα παρατηρείται στην Ιρλανδία, με πτώση τιμών κατά -15,4% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, στην Ισπανία (-14,4%), στην Κύπρο (-5,9%) και τη Σλοβενία, και Σλοβακία (--5,7% και -2,3%), ενώ μικρή υποχώρηση των τιμών παρατηρείται στην Πορτογαλία και την Ιταλία (-1,8% και -1,7%) και τη Γαλλία (-0,1%). Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ιταλία κινούνται σε αρνητικό έδαφος από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και στη Γαλλία στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων σημειώνεται στη Γερμανία (+3,5%), που κατέχει υψηλό συντελεστή στάθμισης στον γενικό δείκτη τιμών των οικιστικών ακινήτων της ΕΚΤ (26,7%), στο Βέλγιο (+2,7%) και το Λουξεμβούργο (+4,3%). 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου